Speel gerust maar zet jezelf niet op het spel

Peter Koelewijn, ex gokverslaafde, in een open blog over online gokken

Zet jezelf niet op het spel

Gokken is leuk. Volgens de wetgeving noemen we dit een kansspel, maar laten we gewoon het beestje bij zijn naam noemen. Jij bent hier om een gokje te wagen. En dat is leuk. Het is spannend. Velen doen dit als tijdverdrijf, incidenteel om de spanning en vermaak op te zoeken. Sommigen doen het wat vaker en sommigen doen het zelfs professioneel zoals pokerspelers. Anderen hebben meer moeite om zichzelf hierbij in de hand te houden, dit noemen we de risicogroep. En dan zijn er ook nog mensen die vanwege hun gokgedrag echte problemen ervaren; de gokverslaafden.

Als ex-gokverslaafde weet ik heel goed hoe dit werkt. Ik ben niet tegen gokken, ik vind het nog steeds leuk. Alleen weet ik uit ervaring dat wanneer het uit de hand loopt, dit heel ernstige gevolgen kan hebben voor je leven. Ik heb aardig wat op het spel gezet en dat was niet alleen mijn geld.

Op 19 jarige leeftijd moest ik van school af omdat ik te vaak afwezig was. Ook was het beter om te gaan werken omdat ik een pittige schuld had opgebouwd die ik moest gaan aflossen. Het heeft me een aantal jaren gekost om uit deze situatie te komen. Het schuldpatroon waar ik in terecht was gekomen heeft zelfs nog langer geduurd om op te lossen. Ook ging ik natuurlijk zonder beroepsdiploma de arbeidsmarkt op, dat heeft er voor gezorgd dat ik op een later moment avondonderwijs moest volgen om een goede baan te kunnen krijgen. Ik ben er wel uitgekomen, dus mocht jij in een dergelijke situatie zitten dan kan ik je vertellen dat je niet in een uitzichtloze situatie zit. Al kan het wel zo voelen, dat weet ik als geen ander.

Mijn eerste keer gokken zal ik nooit vergeten, ik was ongeveer een jaar of 11 à 12. Met vrienden uit de buurt waren we naar een poolhal gegaan. Om te poolen dus. Toen we klaar waren en ons geld op was merkte ik dat ik nog 2 kwartjes in mijn zak had. En toen zag ik die bling-bling machine staan. Ik was in die tijd een klein mannetje, dus ik moest mijn best doen om bij de sleuf van de gokkast te komen. Ik gooide deze 2 kwartjes erin en keek op welke knop ik moest drukken. Na de eerste draai verschenen er zowel links als rechts een bel. Mijn vriend naast me raakte opgewonden toen hij dit zag, “vasthouden” zei hij. Ik had werkelijk geen idee wat dit betekende, maar zijn spanning sloeg wel direct op mij over. Toen bij de volgende draai de derde bel viel begon de gokkast zijn feestje. We stonden te springen en raakten door het dolle heen. Wat is dit? vroeg ik. Mijn vriend zei: “Je hebt 100 punten gewonnen, dat is 25 gulden!”. De dopamine en andere gelukshormonen gierden door mijn lijf. Ik liet de kast uitbetalen. We namen nog wat te drinken en ik liet de rest omwisselen. Ik was direct verslingerd.

Misschien kan jij je eerste grote win nog herinneren. Dat gevoel is heerlijk. En dat is het gevoel waar je iedere keer bewust of onbewust naar terug verlangt als je gokt. Daar is niets mis mee. Het enige waar je voor moet zorgen is dat jouw verlangen naar dit gevoel jou niet verblindt en je daardoor je gezonde verstand verliest. Het moment dat je merkt dat het tegenzit, moet je niet blijven wisselen of bijstorten tot je laatste centen op zijn. Het moment dat je eigenlijk weet dat je moet stoppen, moet je niet blindelings door blijven gaan. Niet krampachtig blijven doorduwen tot je “je verlies hebt goedgemaakt”. Op dat moment moet je je verlies nemen, het accepteren en stoppen. Volgende keer beter. Natuurlijk kan je wel een keer bijstorten, alleen weet je diep van binnen echt wel wanneer het eigenlijk genoeg is geweest. Luister naar die stem als je hem hoort, want het is je enige juiste raadgever op dat moment.

Als je een gedeelte van wat hierboven staat herkent, dan zit je in de risicogroep. Dan is het een goed idee om hier eens over te praten met iemand en jezelf voor te lichten over gokverslaving.

Als je er veel van herkent ben je gokverslaafd en dan heb je meer hulp nodig. Dan kan je echt beter stoppen met gokken en via hulpverlening eerst de oorzaak van deze verslaving aanpakken. Het heeft voor mij wel een tijdje geduurd voordat ik weer kon spelen, dus een pauze nemen is echt noodzakelijk. De afgelopen jaren heb ik een tijd gepokerd. Dat kon ik prima aan. Al ging ik incidenteel te ver, ik wist dat er een grens was waar ik niet overheen moest. Die les heb ik geleerd nadat ik jaren van mijn leven, mijn beroepsdiploma en een hele grote zak geld verspeeld had. Daarnaast liet dit ook zijn emotionele sporen na, dat had ook aandacht en tijd nodig om op te lossen.

Dus leer alsjeblieft van mijn ervaring… zet jezelf niet op het spel.

Groet!

Peter Koelewijn

——————————————————————–

Als je meer wilt weten over gokverslaving, hieronder vind je verschillende hulpmiddelen die jou kunnen helpen om te bepalen of je in de risico of probleemgroep zit. Daarnaast vind je op die sites ook verschillende informatiebronnen over gokverslaving en hulpverlening

 

Regulatie van online kansspelen

Gokkastenspeelautomaten.org hoopt op een snelle regulatie van de online kansspelmarkt. Dit is namelijk in het belang van jou, de speler. Daarom zetten wij ons actief in om te stimuleren dat de nieuwe wet kansspelen op afstand zo snel mogelijk van kracht is. Hierdoor kan er voor gezorgd worden dat het online aanbod veilig is en de speler wordt gewaarschuwd voor de risico’s van gokverslaving. Ons standpunt hierover kun je vinden op onze pagina het belang van de wet op kansspelen.

Deze informatiepagina is ervoor bedoeld om de spelers te waarschuwen voor het gevaar van overmatig gokken. De waarschuwing slogan “Speel Gerust, maar zet jezelf niet op het spel” hebben wij gekozen omdat dit volgens ons het echte risico laat zien. Ons voorstel is om deze waarschuwing ook in de banners te gaan gebruiken. Je kan die voorbeelden zien op de pagina voorbeeld banners met waarschuwing

 

Blijft op de hoogte van nieuwe gokkasten releases die je gratis bij ons kunt spelen

8475 personen gingen je voor!

I agree to have my personal information transfered to AWeber ( more information )

Wij zijn 100% tegen Spam!

Advertisment ad adsense adlogger